31 de gen. 2011

EL PATRÓ

Impresionat i corprés per la grandiositat del retaule de Santa Maria d’Igualada, hom no pot sinó sentir-se enpetitit davant del catequètic monument. Dalt de tot, amb la ma alçada i dominant la nau s’alça la figura de Sant Bartomeu, patró de la nostra vila.

Sant Bartomeu, apostol de Jesús, va neixer al S.I a Israel I i va morir a Armenia on hi introduïr el cristianisme. El seu martiri consistí en treure-li la pell mentre estava viu i després el van decapitar. Costa poc, quant veiem el seu martiri de que sigui patró dels adobers, d’ aquí al patronage d’una vila blanquera com Igualada hi ha un pas.

En la ciutat hi tenim dues imatges principals, la del retaule de Santa Maria i la de l’exposició Fulgèntia, ambdues d’una bellesa exepcional. (perdoneu l’opinió d’un devot). El tret iconogràfic de la figura de més relleu i la manera de poder reconeixer-lo d’altres Sants és la daga, o punyal que llueix a la ma i el llibre que sosté amb l’altra. En altres representacions el podem trobar portant la pell recolçada al seu braç. A la capella sixtina, hi porta la pell penjada al braç i al S.XIX es va descobrir que la dermis arrencada de l’apostol és un retrat de l’autor, Miquel Àngel.

       
                                         
Des de l’any 2000, any d’estrena de l’Àliga de la ciutat, en la seva representació actual, neix el cercavila que anomenem “ DEL SANT”, formant un seguici festiu representat per l’Imatgeria folclòrica local. Gegants, capsgrossos, drac, víbria, diables… i de manera exepcional les Àligues de Manresa i  de Vilafranca del Penedés que apadrinaren la nostra. Va donar-se el cas que l’any 2000 el dia 24 d’agost, Sant Bartomeu, va ser un dijous i des de l’ajuntament el  “crearen” per fer la presentació oficial de l’Àliga.

Els següents anys, com a cosa curiosa, va quedar aquest cercavila, no per ser fet el dia 24 d’agost, sinó per ser fet en dijous. Apa! I tots tan tranquils.Com podem anomenar cercavila del Sant un sercavila sense el Sant? No seria com dir partit del barça i ser només un partit de futbol sense el FC Barcelona.

Peró quelcom va quedar. Diferents artistes han plasmat l’imatge del patró en uns retrats repartits el diumenge de Festa Major després de l’ofici. Ara, més que fa uns anys, els igualadins coneixen que el seu patró és Sant Bartomeu.

Cal dir, que encara que no ho he comprovat, i podeu ajudar-me a fer-ho, recordo la majoria de cercaviles del Sant passades per aigua… quelcom deuen opinar des del cel…

En resum:

Personalment, i lluny de voler catequitzar-vos, la presència del sant en la nostra festa és quelcom inal·ludible, no per una devoció carrinclona de cul de sagristia, ni per una idolatria malaltissa a formes pasades de creencia popular i ni a un catolicisme excloent i carca. Sinó que la figura de Sant Bartomeu, triada i venerada pels nostres passats ,és una imatge exel·lent per a fer-ne una defensa dels nostres valors com a col·lectiu.

Des de la seva privilegiada situació al cap d’ amunt del retaule, amb un braç alçat al cel i els ulls fixes a la nau, fa les funcions d’Axis Mundi i congrega a tots i totes les igualadines a la Festa Major.

Plantegen-nos doncs retornar el Sant al lloc que li correspon com a integrador i icona venerable de la Festa Grossa igualadina.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada